24/7 steeds bereikbaar

St-Niklaas/Waasmunster

052 57 82 92

Sinaai

03 772 44 35

Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Corona: uitvaartsector neemt maatregelen

De Koninklijke Federatie van Begrafenisondernemers van België vzw, afgekort Funebra, doet een reeks aanbevelingen aan de begrafenisondernemers in het kader van de coronagezondheidscrisis.
Funebra benadrukt dat bloemenwinkels, showrooms en ontmoetingsplaatsen volgens de instructies van de regering tijdens het weekend moeten sluiten. Ze dienen ook regelmatig te worden ontsmet tijdens de week.

Wat het maken van afspraken voor uitvaarten betreft, wordt aanbevolen om zoveel mogelijk informatie op te vragen en zaken te regelen via de telefoon. Alleen voor de keuze van de kist zou er eventueel nog een afspraak moeten worden gemaakt, tenzij het via Skype kan geregeld worden.

Het aantal mensen dat ter plaatse komt om de uitvaart te regelen dient zo beperkt mogelijk te zijn. In het uitvaartcentrum kan de familie beter in een grote ruimte ontvangen worden dan in een klein kantoor. “Denk eraan om zeker 1 meter afstand te houden”, is ook hier heet motto. Lokalen en materiaal moeten grondig worden schoongemaakt (met dettol, bleekwater of een ander product) voor en na de afspraak.

De bezoeken aan het uitvaartcentrum dienen te worden beperkt tot de naaste familie en beste vrienden en dienen van korte duur te zijn (men kan een uur per dag aanraden). Bezoekers houden hun bezoek best zo kort mogelijk en er wordt aangeraden dat de mensen hun medeleven aan de telefoon of online betuigen. Omhelzingen en handdrukken worden vervangen door een hand op het hart en/of een knikje. Stoelen best op 1 meter afstand van elkaar.

Funebra raadt mensen boven de 70 jaar of met een zwakke gezondheid aan om zich niet te verplaatsen. De wijwaterkwast wordt verwijderd en de zegening van de overledene gebeurt met een knikje of een kruisteken. De deurklinken en de toiletten dienen regelmatig ontsmet te worden. Best ontsmettingsmiddel voor bezoekers en personeel voorzien.

Naar analogie met de sluiting van restaurants, zijn ook koffietafels, uitvaartrecepties en -banketten verboden. Er wordt afgeraden om iemand anders dan de naaste familie en goede vrienden aanwezig te laten zijn wanneer de overledene wordt opgehaald door de lijkwagen. Er wordt aangeraden om de uitvaartplechtigheid in te korten en ze enkel te laten bijwonen door een beperkt gezelschap. Een eerbetoon is nog altijd mogelijk op een later tijdstip na afloop van deze sanitaire crisis, heet het ten slotte nog.

bron: www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200225_04864382